Cartile Adevarul
Edituri cărţi

Apprenons le roumain. Cours pour les francais qui veules apprendre le roumain

Mircea Goga

Apprenons le roumain. Cours pour les francais qui veules apprendre le roumain

Domeniu: Limbi straine

Editura: Niculescu

Autor: Mircea Goga

Colecţie: Limbi straine Niculescu
Număr de pagini: 272
Anul apariţiei: 2008
68,00 RON
51,00 RON

Ati economisit 17 lei

Cumpără online

Apprenons le roumain. Cours pour les francais qui veules apprendre le roumain

Posibilă consecinţă a unei mai largi deschideri manifestate în Occident, mai ales în rândul tinerei generaţii, faţă de civilizaţiile aşa-zis minore ale bătrânului continent, pe fundalul unor adevărate mutaţii produse pe harta politico-economică şi culturală a Europei, studiul limbii, literaturii şi civilizaţiei române făcând obiectul fie al unui ciclu central de studii superioare, completat de aprofundări conexe, necesare formării în acest domeniu, fie al unei discipline opţionale, îşi află o măsură a interesului sporit arătat lui în numărul ridicat al cursanţilor angajaţi în descoperirea frumuseţii acestei limbi şi a bogăţiei zestrei culturale şi de civilizaţie cu care această parte de lume veche se alătură concertului european.
Eminent profesor universitar â?" cadru didactic al Facultăţii de Litere a Univesităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, cu stagii de predare a limbii, literaturii şi civilizaţiei române în Franţa (UniversitĂ? Paris-Sorbonne, 1999-2001 şi Sorbonne Nouvelle, 2000-2001), devenit, din anul 2003, cadru didactic al instituţiei UniversitĂ? Paris-Sorbonne, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, filolog şi poet, autor a 48 de lucrări în volum publicate în România şi în străinătate, conferenţiar-invitat al unor prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa, Mircea Goga propune în cartea sa o introducere în studiul civilizaţiei, culturii, limbii şi literaturii române, dedicată celor originari din spaţiul de limbă franceză, interesaţi de însuşirea limbii-surori, dar, poate, şi dornici să pătrundă tainele unor sintagme generice â?" petite France, petit Paris sau île de latinitĂ?.
După o punere în temă asupra culturii şi civilizaţiei române şi a originilor României (naşterea şi formarea poporului român) şi o prezentare generală a sistemului fonetic şi lexical, descrierea limbii române contemporane urmăreşte un parcurs etapizat în lecţii-temă, cu structură recurentă (â?? text exemplificator pentru aspectele gramaticale de studiat â?? lexic necesar înţelegerii textului, inclusiv termeni de metalimbaj, strict gramaticali â?? explicaţii gramaticale â?? exerciţii de acumulare şi aprofundare a cunoştinţelor dobândite), la care se adaugă detalii de strategie didactică (evidenţierea cuvintelor-cheie; echivalente franţuzeşti pentru cuprinsul vocabularului, ca şi pentru structurile gramaticale studiate; integrarea formelor necesare înţelegerii particularităţilor flexionare; indicarea articolului acelor substantive care, în limba română, prezintă un alt gen faţă de cel din limba franceză) şi utilizarea ponderată (pentru un manual de gramatică descriptivă, cu caracter practic bine definit) a unor elemente ale metodei comparativ-istorice şi contrastiv-tipologice.
Cea de-a doua secţiune a cursului este reprezentată de o sinteză a istoriei literaturii române, bazată pe o selecţie riguroasă a autorilor şi operelor şi dezvoltată în comentarii de valoare asupra principalelor curente literare şi culturale, asupra vieţilor şi creaţiilor scriitorilor reprezentativi, acestea din urmă recomandate în succinte exemplificări bilingve.
Bogăţia informaţiei oferite şi structura aleasă, suficient de flexibilă, recomandă adaptarea cursul lui Mircea Goga unor stiluri şi ritmuri de lucru diverse la clasă, unor posibilităţi diferenţiate de lucrul individual, unor programe săptămânale diferite, în funcţie de parcursul propus de fiecare instituţie.
Nu în ultimul rând, o notă de culoare e conferită volumului în direcţia titlurilor lecţiilor-temă, a căror nomenclatură trimite la tematica standardizată a unui banal ghid conversaţional, conceput pentru uzul excursioniştilor, ceea ce, desigur, nu este cursului lui Mircea Goga. ***

libris.ro

(Mircea Goga - Apprenons le roumain. Cours pour les francais qui veules apprendre le roumain a fost adăugat în catalogul nostru la data de 22 martie, 2012.)
Promo
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienţi | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2010 edituri.net • designed by webgraphic.ro